Letselschade als passagier in auto: wat te doen?

Letselschade
Blog
16 juni 2022

Jan zit naast zijn buurman in de auto. De buurman is zo aardig om hem weg te brengen naar het station en ze hebben nu wat haast. Terwijl ze door de drukke straat rijden, ziet Jan ineens een auto met grote snelheid uit een zijstraat komen. “Kijk uit!” roept hij. Te laat, een botsing valt niet meer te vermijden. De buurman heeft gelukkig niets, maar Jan komt er slechter vanaf. Hij heeft letsel opgelopen aan zijn hoofd, nek en schouder en zijn been is fors gekneusd.

Slepende discussie over aansprakelijkheid

De buurman en de bestuurder van de andere auto komen in een vervelende, slepende discussie terecht over de vraag wie aansprakelijk is. Was het een uitrit of voorrangsgerechtigd verkeer van rechts? Vervelend voor de buurman, maar ook voor Jan. Die zit met zijn letselschade en alle gevolgen daarvan. Niet alleen medische kosten (eigen risico en deels de kosten van fysiotherapie), maar hij kan nu niet werken en de verbouwing van zijn huis ligt stil.

Schuldloze derdenregeling

Moet Jan nu ook wachten op de uitkomst van de discussie tussen de twee verzekeraars? Gelukkig niet. Hij kan een beroep doen op de Bedrijfsregeling Schuldloze Derden (hier te downloaden op de website van www.verzekeraars.nl) Het is immers duidelijk dat Jan als passagier geen enkele verwijt treft van wat er is gebeurd. Hij kan daarom zijn schade claimen bij de autoverzekeraar van zijn buurman.

Buurman liever niet aansprakelijk stellen?

Als Jan gevoelsmatig liever niet zijn buurman aansprakelijk wil stellen, kan hij er ook voor kiezen om de andere verzekeraar aan te spreken. De verzekeraar die zijn schade vergoedt, heet dan de regelend verzekeraar. De regelend verzekeraar moet later met de andere verzekeraar uitmaken hoe ze de schadevergoeding onderling verdelen.

Meerijden met dronken bestuurder…

Is dit nu anders als Jan en zijn buurman ’s avonds laat van een feestje komen en de buurman gedronken heeft? In principe zal de verzekeraar van de buurman ook dan de schade van Jan vergoeden.

… wat als je weet dat bestuurder glaasje op heeft?

Maakt het uit of Jan wéét dat zijn buurman een glaasje te veel op had? Ja. Als Jan dat weet maar toch bij hem in de auto stapt, neemt hij daarmee bewust een risico. De verzekeraar van de buurman zal dan een beroep doen op ‘eigen schuld’ van Jan en alleen een deel van zijn schade vergoeden. De rest van zijn schade moet Jan dan zelf dragen. De percentages eigen schuld kunnen uiteenlopen van 25 tot 50 %, afhankelijk van alle omstandigheden van het geval.

Een voorbeeld van zo’n situatie is in de rechtspraak terug te vinden in een uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant in 2013. Het slachtoffer moest hier 40 % van zijn schade zelf dragen. Een belangrijke factor hier was ook dat de passagier naast het meerijden met een dronken chauffeur geen gordel had gedragen.

Conclusie

Als passagier kun je je schade vergoed krijgen van de verzekeraar van de auto, waarin je zat. De verzekeraars onderling mogen het dan uitvechten en het slachtoffer krijgt waar hij recht op heeft.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›