,

Als ZZP’er schade verhalen op opdrachtgever. Kan dat? #1

25 mei 2020

Een eigen bedrijf, volledig zelfstandig zijn. Wie wil dat nou niet? Maar heeft het hebben van een eigen bedrijf nu alleen maar voordelen of kleven er ook nadelen aan?

Stel, je bent nu twee jaar bezig met het opbouwen van je eigen timmerbedrijf als zzp’er (zelfstandig zonder personeel) en het gaat goed. In deze twee jaar heb je een mooie klantenkring opgebouwd en opdrachten zijn er te over. Op een dag ben je aan het werk in een etalage van een winkel en de steiger waarop je staat breekt af. De verankering blijkt niet goed te zijn en je valt meters naar beneden, met gevolg dat beide enkels zijn gebroken. Wat nu?

Letsel op de werkvloer

Voordat ik vertel hoe het bij zzp’ers is geregeld, wil ik eerst meegeven hoe het bij werknemers in loondienst gaat. In Nederland hebben we een uitgebreide bescherming van de werknemer die in dienst is. Kort gezegd geldt dat als de werknemer een ongeval op de werkvloer heeft, de werkgever aansprakelijk is. De bal ligt dan bij de werkgever. De werkgever moet aantonen dat hij aan zijn zorgplicht (= zorgen voor een veilige werkomgeving) heeft voldaan. Zo ja, dan kan hij onder aansprakelijkheid uitkomen. De lat voor de werkgever ligt erg hoog.

Voor eigen schuld van een werknemer bij een bedrijfsongeval geldt een bijzonder regime. Alleen als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid, kan een werkgever onder aansprakelijkheid uitkomen. Dit komt echter niet vaak voor in de rechtspraak. In de meeste rechtszaken over werkgeversaansprakelijkheid wordt uiteindelijk aansprakelijkheid van de werkgever aangenomen.

Zzp’er is ook beschermd bij letsel op werkvloer

In 2012 is door de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2012:BV0616) bepaald dat deze bescherming onder voorwaarden ook geldt voor zzp’ers die in hun uitoefening van werkzaamheden een ongeval krijgen. Het voelde onredelijk dat een zzp’er die het zelfde werk verrichte als een werknemer in loondienst níet dezelfde bescherming kreeg. Deze rechtspraak is inmiddels in de wet vastgelegd. De zzp’er kan nu op grond van artikel 7:658 lid 4 BW de opdrachtgever aansprakelijk stellen bij een bedrijfsongeval.

In de geschetste situatie hierboven had de opdrachtgever de steiger geleverd en was de zzp’er voor zijn veiligheid afhankelijk van de gereedschappen en materialen van de opdrachtgever. Daarom is aansprakelijkheid van de opdrachtgever voor het bedrijfsongeval van de zzp’er aangenomen. De zzp’er kon dus zijn schade verhalen op zijn opdrachtgever.

Advies

Maak van tevoren goede afspraken als u als zzp’er voor een opdrachtgever aan de slag gaat. Mocht u een ongeval op de werkvloer overkomen, neem dan gerust contact met mij op. Ik kan u meestal kosteloos helpen uw schade te verhalen op de aansprakelijke partij.


Neem contact met mij op via tel. 0172 – 42 41 72 of mail mij.

neem gerust contact op

 

 


Lees ook:

Als ZZP’er schade verhalen op opdrachtgever. Kan dag? #2

 

Tips en tools

Letselschade check

Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

Doe de check arrow_forward
Smartengeld calculator

Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward