,

Als ZZP’er schade verhalen op opdrachtgever. Kan dat? #2

7 september 2020

In mijn vorige blog (‘Schade verhalen op opdrachtgever #1’) heb ik het gehad over de situatie dat een zzp’er een ongeval krijgt tijdens het uitoefenen van werkzaamheden. Ook een zzp’er is in die situatie beschermd door de wet en kan zijn schade verhalen op de aansprakelijke partij, de opdrachtgever. Net zoals een werknemer dat kan op zijn werkgever.

Letsel tijdens verkeersdeelname

Maar hoe zit het nu als je tijdens verkeersdeelname voor je werk een ongeval krijgt? Wij kennen voor werknemers al langere tijd de aansprakelijkheid op grond van goed werkgeverschap (artikel 7:611 BW). In het kader van goed werkgeverschap behoort een werkgever een behoorlijke verzekering af te sluiten voor het geval een werknemer tijdens verkeersdeelname voor werkzaamheden letselschade oploopt. Is er geen behoorlijke verzekering, dan is de werkgever aansprakelijk op grond van artikel 7:611 BW.

ZZp’er nu ook beschermd bij ongevallen tijdens verkeersdeelname

Deze bescherming gold niet voor zzp’ers, maar daar is nu sinds kort verandering in gekomen. Op 10 december 2019 heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2019:10566) bepaald dat deze bescherming op grond van goed werkgeverschap ook van toepassing kan zijn op zzp’ers. Het hof heeft overwogen dat op grond van de redelijkheid en billijkheid onder bepaalde omstandigheden ook op de opdrachtgever een verzekeringsplicht kan rusten voor de ingeschakelde zzp’er, vergelijkbaar met de verzekeringsplicht voor werknemers.

Voorwaarden

Er zijn door het hof voorwaarden gesteld voordat aansprakelijkheid van de opdrachtgever kan worden aangenomen bij een verkeersongeval van een zzp’er, tijdens de uitoefening van de werkzaamheden. De positie van de zzp’er moet vergelijkbaar zijn met de werknemer die in loondienst is. Er wordt gekeken naar de werkzaamheden van de zzp’er en naar de gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en de zzp’er. Dit moet vergelijkbaar zijn met de werknemers in loondienst.

Bescherming uitgebreid

Hiermee is de bescherming van de zzp’er weer een stapje verder uitgebreid en komt de positie van een zelfstandige bij een bedrijfsongeval juridisch gezien aardig in de buurt van een werknemer in loondienst.
Er zijn echter nog wel situaties waar de zzp’er achter net vist, dus wees alert en maak goede afspraken met de opdrachtgever. Het afsluiten van een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering kan zeker geen kwaad.

Schade?

Mocht jij als zzp’er tijdens het werk letsel hebben opgelopen, neem dan gerust contact met mij op. Ik kan u meestal kosteloos helpen uw schade te verhalen op de aansprakelijke partij.


Neem contact met mij op via tel. 0172 – 42 41 72 of mail mij.

neem gerust contact op

Tips en tools

Letselschade check

Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

Doe de check arrow_forward
Smartengeld calculator

Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward