,

Arrest hof Den Haag 30 november 2021: Nog lagere rekenrente in het voordeel van slachtoffer

3 december 2021

Bij arrest van 30 november 2021, heeft het Hof Den Haag in hoger beroep onder meer geoordeeld over het tussenvonnis van de rechtbank Den Haag van 13 mei 2020 (ECLI:NL:RBDHA:2020:4169). In het tussenvonnis werd de rekenrente gesteld op:

rekenrente voorbeeld tabel 1

Dit werd met de aanbeveling rekenrente in personenschadezaken van de LOVCK/LOVC-Hoven van juni 2021 overgenomen (link naar PDF-document).

Het hof laat deze aanbeveling overeind, maar hanteert gezien de beperkte looptijd van de schade in de voorliggende zaak (ongeveer 10 jaar), slechts 2 perioden. De 0-5-jaars uitgangspunten van de richtlijn blijven overeind (0% rente, 1,5% inflatie). Maar voor de middellange termijn geeft het hof aan dat voor de rente uitgegaan moet worden van de actuele 5-jaars spaardeposito-rentes. Een rekenkundig expert kan zich hierover uitlaten. In concerto zal dit resulteren in een (nog) lagere (reken)rente.

rekenrente voorbeeld tabel 2

De Leede betoogde dat in juni 2021 dit gemiddelde op 0,5% gesteld moest worden (lees hier de uitleg daarbij).

De inflatie laat het hof op 2% staan voor de periode 6-20 jaar.

Feitelijk lijkt het hof met dit arrest de (te) hoge 1,3% rente over de middellang periode (6-20 jaar) in de richtlijn te corrigeren, zeker nu de ‘Nota bene’ van rechtbank en richtlijn herhaald wordt en er daarom geen reden zou zijn om voor kortlopende schades andere uitgangspunten te hanteren, aangezien met de ‘Nb’ al een knip gemaakt wordt met 3 te kapitaliseren losse bedragen.

Niet risicovol beleggen

Verder oordeelt het hof dat het slachtoffer niet risicovol hoeft te beleggen. Het hof oordeelt dat bij de bepaling van de rekenrente geen rekening gehouden dient te worden met de persoonlijke omstandigheden van het slachtoffer. Dat zou namelijk afdoen aan rechtszekerheid en zou kunnen betekenen dat letselschadeslachtoffers niet gelijk behandeld worden in een materie die naar zijn aard ongewis is. Evenmin mag rekening gehouden worden met de mogelijkheid van een slachtoffer om een woning aan te kopen als ‘solide belegging’, zoals de verzekeraar betoogd had. Verder mag van een slachtoffer niet verwacht worden ‘met even wat meer risico beduidend hogere rendementen te realiseren.’ Het is niet aan (de verzekeraar van) de veroorzaker van de schade om voor te schrijven hoe een benadeelde zijn schadevergoeding feitelijk besteedt, zo oordeelt het hof.

Zodra de uitspraak geanonimiseerd is, zal de volledige uitspraak op onze website geplaatst worden. Lees de tekst over de rekenrente van het hof Den Haag hier. De volledige uitspraak volgt op Rechtspraak.nl na anonimiseren.


Wilt u hier meer over weten, of wilt u weten hoe dit uitpakt in uw persoonlijke situatie, neem gerust contact met mij op. Bel mij via tel. 0172 – 42 41 72 of stuur mij een e-mail.

neem gerust contact met mij op

  Tips en tools

  Letselschade check

  Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

  Doe de check arrow_forward
  Smartengeld calculator

  Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

  Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
  Zaak aanmelden

  Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

  Zaak aanmelden arrow_forward