,

Dodelijke fietsongevallen in Gouda

12 oktober 2018

Dit jaar zijn in Gouda al 2 dodelijke verkeersongevallen met fietsers gebeurd. De slachtoffers zijn aangereden door een bus of vrachtwagen. Zeer triest voor alle betrokkenen.

Hoe is de aansprakelijkheid hierbij geregeld? In het verkeer loop je een bepaald risico. Fietsers en voetgangers zijn kwetsbaarder dan automobilisten. De wet zegt dat de eigenaar van het motorrijtuig altijd aansprakelijk is voor de schade. Dit betekent dat de fietser/voetganger of de nabestaanden de schade vergoed moeten krijgen.

Alleen als er sprake is van overmacht  hoeft dit niet. Bijvoorbeeld als iemand achter een stilstaande bus, zonder op te letten, de weg oploopt en de auto met lage snelheid de bus passeert. De automobilist moet bewijzen dat hij geen fout maakte. In de praktijk lukt dit bijna nooit. Ik ben zelf net een procedure begonnen waarin de verzekeraar stelt dat sprake is van overmacht van de buschauffeur. Mijn cliënte was voor de buschauffeur wel te zien. Ik ben benieuwd hoe de rechter gaat oordelen.

De fietser/voetganger of nabestaanden krijgen zonder overmacht minimaal 50% schade vergoed. Waarom niet altijd 100%? Dit komt omdat fouten mee kunnen tellen. Als de fietser door rood reed en de automobilist dit kan bewijzen, krijgt de fietser minder dan 100% schade vergoed.

Maar, als de fietser jonger is dan 14 jaar, moet wel 100% van de schade vergoed worden. Tenzij…


Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op. Via tel. 0172 – 42 70 77 of via mail.

Tips en tools

Letselschade check

Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

Doe de check arrow_forward
Smartengeld calculator

Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward