,

‘Hee lieverd, ik ben onderweg naa…’

26 oktober 2018

appen op fiets verboden ongevalWoensdag 10 oktober. Eén van de laatste zonnige dagen van 2018. Vera heeft met een vriendin afgesproken om te genieten van het heerlijke weer; konijntjes knuffelen op de kinderboerderij en daarna een terrasje pakken op de Voorstraat.

Vera fietst over de Veurseweg en bedenkt dat ze nog snel een appje moet sturen naar Lucas. “Hee lieverd”, stuurt ze, staand voor een stoplicht. Het licht springt op groen en Vera begint al typend te fietsen: “Ik ben onderweg naa…”.

De tekst “aan het typen…” blijft in het scherm van Lucas staan. “Dat wordt vast een flinke boodschappenlijst…,” denkt hij nog.

Een uur later belt de politie naar Lucas. Vera is aangereden door een auto die door rood reed en wordt per ambulance vervoerd naar het LUMC. De wereld van twee jonge mensen komt op een zonnige najaarsdag tot stilstand.

Juridisch is het een makkelijke zaak. De auto reed door rood. Vera fietste door groen en juridisch gezien valt haar niets te verwijten. Maar in je achterhoofd speelt de vraag of het ongeval voorkomen had kunnen worden. Wat zou er gebeurd zijn als Vera geen mobieltje in haar hand had gehad? Zou zij de auto misschien hebben gezien die veel te hard kwam aanrijden en het rode licht negeerde?

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft een wetsvoorstel ingediend om appen op de fiets vanaf juli 2019 te verbieden. Het helpt hopelijk ongevallen te voorkomen. Het zal ook helpen om verkeersfouten van anderen eerder te zien.

Totdat het verboden is om te appen op de fiets is mijn tip: Doe het gewoon niet.


Deze column verscheen in de maand oktober in de Voorschotense Krant.


Guido van der Corput
Letselschadejurist
0172 – 42 70 70
g.vandercorput@berntsenmulder.nl

Tips en tools

Letselschade check

Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

Doe de check arrow_forward
Smartengeld calculator

Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward