,

Het gevaar van een boom

18 maart 2019

In maart stormde het flink in Gouda. Wie door de stad fietste, zag overal om zich heen afgewaaide takken. Flinke jongens, soms. Wie heeft nooit gedacht: ‘Stel dat zo’n tak op mijn hoofd valt?’ Je kunt niet de hele tijd naar boven kijken, want dan… kun je over een boomwortel struikelen. Op de Nieuwe Haven weten ze daar alles van.

Bomen kunnen best gevaarlijk zijn.

Hoe zit het juridisch als je door een boom letselschade oploopt? Als een boom op openbare grond staat, is de gemeente verantwoordelijk. De gemeente heeft dan als eigenaar van de grond een zorgplicht voor bomen.

Als er sprake is van schade, gelden de normale regels van de zorgplicht en de onrechtmatige daad. Dat betekent niet dat de gemeente per definitie aansprakelijk is. Ook niet als het gaat om ernstige letselschade. Een slachtoffer moet bijvoorbeeld bewijzen dat een ongeval met schade te verwachten was en het voor de gemeente mogelijk was om vooraf veiligheidsmaatregelen te treffen. De zogenaamde omstandigheden van het geval zijn bepalend en per situatie verschillend.

Om aansprakelijkheid te voorkomen, moet de gemeente de bomen onderhouden en laten controleren door deskundigen. Belangrijk is dat dit schriftelijk wordt vastgelegd, om aan te tonen dat aan de zorgplicht is voldaan.

Begin 2019 verklaarde een rechtbank dat een gemeente aansprakelijk was voor een letselschadegeval omdat was nagelaten een gevaarlijke boom op tijd te kappen. Goed onderhoud is dus essentieel.


Deze column van Annelies van Dorp verscheen ook in weekblad De Gouda. Heeft u vragen over dit onderwerp en uw specifieke situatie? Neem gerust contact met mij op via tel. 0172 – 42 41 72. Of stuur mij een e-mail.

neem gerust contact met mij op

 

  Tips en tools

  Letselschade check

  Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

  Doe de check arrow_forward
  Smartengeld calculator

  Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

  Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
  Zaak aanmelden

  Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

  Zaak aanmelden arrow_forward