,

Speelparadijs of ballenbak aansprakelijk stellen? Of niet?

10 februari 2020

Aan het eind van het jaar ben ik twee weken vrij geweest. We zijn voor het eerst naar een speelparadijs voor kinderen geweest. Mijn dochtertje vond het geweldig en stiekem werd ik er zelf ook wel heel erg blij van. Ouders mogen namelijk ook meedoen. Klimmen en klauteren op klimtoestellen, glijden van de glijbaan en ballen wegtrappen in de ballenbak. En bij de ballenbak ging het mis…

In het midden van een groot klimtoestel staat een glijbaan. Rondom deze glijbaan bevindt zich een ballenbak. In mijn enthousiasme loop ik – al schuivend met mijn voeten door de ballen – naar de uitgang van de ballenbak. Plotseling knal ik met mijn voet ergens hard tegenaan.

Er bleken ter hoogte van de glijbaan valmatten te liggen. Maar de valmatten waren niet door de hele ballenbak doorgetrokken. Door de ballen zag je deze oneffenheid (+/- 3-4 cm) niet en is er dus een wezenlijk gevaar op ongevallen. Gevolg? Een zwaar gekneusde grote teen, oftewel letsel.

Speelparadijs aansprakelijk stellen?

Juridisch gezien zou ik voor deze letselschade de eigenaar van het speelparadijs succesvol aansprakelijk kunnen stellen. Het speelparadijs is ervoor verantwoordelijk om zijn klimtoestellen en ballenbakken veilig te houden. Hij was uiteraard goed op weg met de valmatten, maar heeft over het hoofd gezien dat de ballen het zicht op de oneffenheid wegnemen en dus een potentieel gevaarlijke situatie opleveren.

In mijn omgeving wordt er vaak grappend over gezegd dat ik nu mijn eigen letselschadezaak kan regelen. Ja. In theorie zou dat kunnen. Maar moet je voor alle letselschade, waarvoor iemand aansprakelijk kan worden gehouden, ook echt iemand aansprakelijk stellen? Ik vind van niet. Het leven bestaat nou eenmaal uit risico’s en als het allemaal wel meevalt en er zijn geen concrete kosten: laat het lekker gaan.

In dit geval heeft het speelparadijs het prima opgelost: De gevaarlijke situatie wordt opgelost en wij hebben vrijkaartjes gekregen. Oftewel: ‘ballenbak, here I come!’


Deze column van Guido van der Corput stond in januari 2020 ook in de Voorschotense Krant.


Aansprakelijkstellen in letselschade. Beluister daarover deze podcast:

Aansprakelijkstelling in letselschade. Waar moet je vooral op letten? Podcast aflevering 8

Tips en tools

Letselschade check

Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

Doe de check arrow_forward
Smartengeld calculator

Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward