,

Krab je voorruit stuk | Het gevaar van bevroren autoruiten

4 januari 2021

Hilde wordt wakker. Half 9. ‘Verdorie’, denkt ze, ‘die meeting is half 10 al. Douchen en tanden poetsen doe ik wel op kantoor.’ Ze pakt een boterham uit de vriezer, rent naar haar auto en ziet daar de volgende tegenslag: het heeft gevroren.

Hilde vloekt en besluit alleen de bestuurderskant van de voorruit te krabben. ‘Misschien kom ik dan nog op tijd. De rest ontdooit wel tijdens het rijden.’

Hilde rijdt weg en slaat af bij het eerste kruispunt. Plotseling hoort ze een harde knal. Hilde schrikt en weet niet wat er is gebeurd.

Ze stapt uit en ziet haar buurvrouw bewusteloos op de grond liggen. De buurvrouw kwam van rechts en had voorrang. Aangezien Hilde haar voorruit niet had schoongekrabt, zag zij de buurvrouw niet fietsen. Gevolg voor de buurvrouw? Een gescheurde wenkbrauw en een gecompliceerde enkelbreuk.

Bevroren of beslagen

Helaas gebeuren er in deze periode van het jaar veel van dit soort ongevallen. Het zicht in de auto wordt minder op het moment dat de voorruit niet volledig ijsvrij is. Het gebeurt ook vaak door beslagen voorruiten. De bestuurder zie je dan, al bukkend, door het onbeslagen deel aan de onderkant van de voorruit naar buiten turen, terwijl de rest van de voorruit nog wit van de condens is.

De boete voor slecht zicht is hoog: 230 euro. Tel daar 140 euro voor bevroren spiegels bovenop en het kan een duur grapje worden. De pakkans is helaas wat minder hoog. Daardoor schrikt de boete sommige automobilisten niet af.

Ik wil geen moraalridder spelen, maar het is gewoon gevaarlijk. Doe het niet. Er ontstaan namelijk veel onnodige ongevallen met als gevolg extra patiënten in de ziekenhuizen. En die hebben het tijdens de coronapandemie ook niet bepaald rustig.

Mijn oproep: laten we onze bevroren voorruiten stukkrabben, voordat we de weg op gaan. Wellicht helpt dit met het verlagen van ziekenhuisopnames, waardoor we medio januari 2021 met vrienden en familie weer een drankje in de kroeg kunnen drinken. Ik ben er wel weer aan toe…


Deze column verscheen in december 2020 in de Voorschotense Krant. Heeft u vragen over het onderwerp? Neem gerust contact met mij op via tel 0172 – 42 41 72 of stuur mij een e-mail.

neem gerust contact met mij op

(Foto bij dit artikel: Tanner Boriack)

Tips en tools

Letselschade check

Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

Doe de check arrow_forward
Smartengeld calculator

Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward