,

Let op als u een ober op een scooter zet!

8 december 2020

Het is u ongetwijfeld ook opgevallen: elektrische fietsen en scooters die voorbijflitsen om maaltijden in uw wijk rond te brengen. Allemaal als gevolg van corona. Restaurants hebben in no-time een bezorg- en afhaalservice op poten gezet om het hoofd boven water te kunnen houden.

Het is te hopen dat de restaurants het redden. Het is ze van harte gegund. Maar ik maak mij zorgen. Want ook al doen restauranteigenaars hun uiterste best om hun bedrijf te redden, het zou toch zomaar kunnen gebeuren dat ze alsnog op de fles gaan… omdat het juridisch niet goed geregeld is!

Laat ik duidelijk maken wat ik bedoel. Ik vraag mij af of deze restauranteigenaars, die zelf mensen hebben aangetrokken, zich realiseren aan welke risico’s zij de fietsers en scooterrijders blootstellen. En niet alleen hen, maar ook zichzelf.

Ongeval tijdens het bezorgen van maaltijden

Wat denkt u? Stel, een fietser die eten bezorgt in de wijk komt ten val, omdat hij te snel rijdt, niet meer op tijd kan stoppen en uit de bocht vliegt. Zou u dan denken dat de werkgever (lees: restauranteigenaar) aansprakelijk is? Nee toch? Wat kan die restauranteigenaar hier nu aan doen?

Dat klopt. Tenzij…
De restauranteigenaar is niet aansprakelijk, want hij kon het ongeval niet voorkomen, hij kon er niets aan doen. Tenzij hij natuurlijk tegen zijn werknemer heeft gezegd dat de bezorging van de maaltijd haast heeft en de bezorger best mocht doorrijden… Ook al moest hij dan onverantwoord hard rijden…

Toch letselschade vergoeden

Maar… toch kan het zijn dat de restauranteigenaar de letselschade van de onfortuinlijke maaltijdbezorgende werknemer moet vergoeden. Dit is het geval als hij de werkgever is van de bezorger en hij niet is verzekerd voor verkeersongevallen van zijn werknemers die gebeuren tijdens werktijd.

In het TNT-arrest (daar schreef ik in dit artikel al eerder over) heeft de Hoge Raad bepaald dat een werkgever zijn werknemers – die zich voor het uitvoeren van de door hem opgedragen werkzaamheden in het verkeer moet begeven – goed moet verzekeren tegen verkeersongevallen. Doet hij dat niet, dan is hij geen goede werkgever in de zin van de wet (artikel 7: 611 BW). Hij moet dan de schade van de werknemer zelf vergoeden tot maximaal het bedrag dat de werknemer zou hebben gekregen als de werkgever zich wel goed had verzekerd.

Advies: sluit die verzekering af

Ik vraag mij af of de restauranteigenaars zich hier bewust van zijn en zo niet dan is mijn advies een dergelijke verzekering vandaag nog af te sluiten.


Heeft u vragen over dit artikel, neem gerust contact met mij op. Dat kan via tel. 0172- 42 41 72 of via een e-mail.

neem gerust contact met mij op


  Foto: Djurre Stoove. De persoon en het bedrijf op de bijgaande foto heeft op geen enkele manier te maken met de inhoud van dit artikel. Het dient puur ter illustratie.

  Tips en tools

  Letselschade check

  Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

  Doe de check arrow_forward
  Smartengeld calculator

  Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

  Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
  Zaak aanmelden

  Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

  Zaak aanmelden arrow_forward