,

Letselschade door vuurwerk

Het gebruik van vuurwerk kan letselschade veroorzaken. Het is mogelijk om letselschadevergoeding te krijgen wanneer u letselschade door vuurwerk oploopt.

letselschade door vuurwerk

U kunt anderen aansprakelijk stellen voor letselschade door vuurwerk. Maar verzekeraars verzekeren niet altijd de schade. Het hangt af van de manier waarop letselschade door vuurwerk is ontstaan.

Er zijn verschillende manieren waarop letselschade door vuurwerk kan ontstaan.

 1. Letselschade door vuurwerk van een ander, die dat per ongeluk veroorzaakte.
 2. Letselschade door vuurwerk van een ander, die dat opzettelijk veroorzaakte.
 3. Letselschade door vuurwerk van een ander, die het onzorgvuldig afstak.
 4. Letselschade door vuurwerk van een ander, die ondeugdelijk vuurwerk heeft gebruikt.
 5. Letselschade door vuurwerk van u zelf, waarbij u het vuurwerk goed gebruikte.
 6. Letselschade door vuurwerk van u zelf, waarbij u het vuurwerk verkeerd afstak.

Op welke manier is de letselschade door vuurwerk ontstaan?

1. Letselschade door vuurwerk van een ander, die dat per ongeluk veroorzaakte

Wanneer u op straat loopt en er landt plotseling en per ongeluk een vuurpijl van een ander in uw capuchon, waardoor u letselschade oploopt, kunt u de schade verhalen op uw eigen verzekering.

Let op: het is niet verboden vuurwerk af te steken, maar het hangt wel af van de dag en het tijdstip. In Nederland mag vuurwerk slechts op bepaalde momenten worden afgestoken. Is iemand die buiten die tijden vuurwerk afsteekt sowieso aansprakelijk, ook al steekt hij het op de juiste manier af en komt het vuurwerk per ongeluk op u terecht?

2. Letselschade door vuurwerk van een ander, die dat opzettelijk veroorzaakte

Wanneer iemand opzettelijk een vuurpijl op u richt en u daardoor bijvoorbeeld een oog verliest, kunt u de dader aansprakelijk stellen. De verzekeraar van de dader zal echter niet betalen, omdat de dader het vuurwerk opzettelijk op u richtte. Dan kunt u drie dingen doen.

► u stelt de dader ‘in persoon’ aansprakelijk.
► u benadert het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Lees: Wat is het Schadefonds Geweldsmisdrijven?
► u doet aangifte bij de politie. Als het tot een strafzitting bij de rechter komt, kunt u zich voegen. Deze optie is het overwegen waard, want als de dader een ‘kale kip’ is, waarvan je niet kunt plukken, betaalt het CJIB de schadevergoeding bij ernstig letsel.

3. Letselschade door vuurwerk van een ander, die het onzorgvuldig afstak

Wanneer iemand vuurwerk op onverantwoorde wijze afsteekt en u loopt daardoor letselschade op, kunt u de schade op die persoon verhalen. Bijvoorbeeld als iemand de fles waarin hij de vuurpijl zet, niet goed recht zet. Of wanneer hij omstanders niet oproept om op gepaste afstand te gaan staan. Waarschijnlijk betaalt de verzekeraar in dit geval wel uit, want het ongeval is niet opzettelijk veroorzaakt.

4. Letselschade door vuurwerk van een ander, die ondeugdelijk vuurwerk gebruikte

Wanneer de andere persoon letselschade door vuurwerk veroorzaakte, maar stelt dat hij ondeugdelijk vuurwerk gebruikte, kunt u die persoon toch aansprakelijk stellen. Het is namelijk de bezitter van het vuurwerk die aansprakelijk is. Als slachtoffer moet u dan naar de producent van het vuurwerk, om deze aansprakelijk te stellen.

5. Letselschade door vuurwerk van u zelf, waarbij u het vuurwerk goed gebruikte

Wanneer u het vuurwerk op correcte wijze gebruikte, maar u liep toch letselschade op, heeft u mogelijk te maken met de productaansprakelijkheid van de producent van het vuurwerk. Een producent is verantwoordelijk voor een goed product. Wanneer het vuurwerk niet deugt, is de vuurwerkproducent aansprakelijk. De producent kan aansprakelijk worden gesteld.

6. Letselschade door vuurwerk van u zelf, waarbij u het vuurwerk verkeerd afstak

Wanneer u het vuurwerk verkeerd afstak en u loopt letselschade op, bent u zelf de schuldige aan het ongeval. In dat geval kunt u uw schade niet verhalen bij een ander.

Hoe bewijst u hoe het is gegaan?

Wanneer wij iemand aansprakelijk stellen voor letselschade, moet er bewijs komen dat die persoon daadwerkelijk aansprakelijk is. Hoe bewijst u wat de gang van zaken was op het moment dat u letselschade opliep? Schoot de verdachte daadwerkelijk met opzet een vuurpijl naar u? En als er een pijl uit de lucht kwam, hoe weet u wie die pijl afstak? Of hoe bewijst u dat iemand inderdaad op onzorgvuldige wijze een romeinse kaars afstak? Stond die fles echt scheef? En als u zelf vuurwerk afstak, hoe weet u dat goed en veilig vuurwerk in handen had? Wanneer u wilt weten of een zaak haalbaar is, en wat u kunt doen om bewijs te verzamelen, kunt u het best één van onze advocaten bellen. Dat kan via tel. 0172 – 42 41 72.

Ongevallenverzekering

Los van wie welk vuurwerk gooide of gebruikte, is het ook mogelijk om een beroep te doen op uw eigen ongevallenverzekering. Dit kunt u ook doen naast de aansprakelijkstelling. De ongevallenverzekering kan uitkeren, los van de vraag wie aansprakelijk is en uiteraard afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Advies over letselschade door vuurwerk

Zoals u hierboven heeft gelezen, is de situatie rond letselschade door vuurwerk vrij ingewikkeld. Het beste wat u sowieso kunt doen, is contact met ons opnemen. Elke situatie is anders en bij elke situatie zijn er andere omstandigheden. Onze letselschade-advocaten kunnen u hoe dan ook verder helpen met advies. En zij kunnen de aansprakelijke persoon of het aansprakelijke bedrijf aansprakelijk stellen.


Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel. 0172 – 42 41 72. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.

neem gerust contact met ons op

  Heeft u letselschade door vuurwerk?

  En wilt u weten wat u kunt doen?

  Neem contact op

  Ons team

  Anouk van Eijk

  Assistent letselschade

  0172 - 42 41 72

  Mariska Jager

  Assistent letselschade en gastvrouw

  0172 - 42 41 72

  Carola Pauw

  Assistent letselschade

  0172 - 42 41 72

  Juriën Minderhout

  Letselschadejurist

  0172 - 42 70 73

  Inge Goei

  Letselschade-jurist & Nivre-expert

  0172 - 42 70 79

  Lonneke Speur

  Jurist letselschade

  0172 - 42 70 76

  Guido van der Corput

  Advocaat letselschade

  0172 - 42 70 70

  Lidewij Calis

  LSA-advocaat

  0172 - 42 71 91

  Annelies van Dorp

  LSA-advocaat & Nivre-expert

  0172 - 42 70 77

  Anneke van Tol

  LSA-advocaat & Teamleider Letselschade

  0172 - 42 70 72

  Karin Nijman-Weninger

  LSA-advocaat & partner

  0172 - 42 70 71

  Tips en tools

  Letselschade check

  Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

  Doe de check arrow_forward
  Smartengeld calculator

  Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

  Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
  Zaak aanmelden

  Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

  Zaak aanmelden arrow_forward