Verjaring | Wanneer ben ik te laat?
Verjaring
Als u letselschade lijdt, heeft u recht op een schadevergoeding. In de wet is opgenomen dat u op tijd actie moet ondernemen.
Als u dat niet doet, dan ‘verjaart’ uw zaak. Dan kunt u geen aanspraak meer maken op schadevergoeding.
De wet kent verschillende verjaringstermijnen.
Verjaringstermijn letselzaken: 5 jaar
Het recht op schadevergoeding verjaart vijf jaar nadat het slachtoffer bekend is geworden met:
1. de schade en
2. de aansprakelijke persoon
Bij minderjarigen gaat deze termijn van 5 jaar pas lopen vanaf hun 18-jarige leeftijd.
Afwijkende verjaringstermijn: 3 jaar
Bij verkeersongevallen kunt u als slachtoffer ook rechtstreeks schadevergoeding vorderen van de aansprakelijkheidsverzekeraar. De Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen regelt dit ‘rechtstreekse vorderingsrecht’. Deze verjaringstermijn is maar drie jaar.
Deze termijn van drie jaar geldt ook in zaken van personenvervoer en bij productaansprakelijkheid.
Absolute verjaringstermijn: 20 jaar
Voor zaken van vóór 2004 geldt ook nog een absolute verjaringstermijn. Na 20 jaar is de zaak verjaard, ongeacht de omstandigheden. Wordt u pas na 20 jaar bekend met de schade en de aansprakelijke persoon, dan kunt u geen aanspraak meer maken op schadevergoeding als het gaat om een zaak van vóór 2004.
Bij deze absolute verjaringstermijn moet een kanttekening worden geplaatst. De Hoge Raad (de hoogste rechter in Nederland) vindt dat het soms niet redelijk en billijk is als er een beroep wordt gedaan op deze absolute verjaringstermijn. Dus soms kan een slachtoffer aan deze termijn ontkomen.
In 2004 is bepaald dat deze absolute verjaringstermijn niet meer geldt voor letselzaken van na 2004. Na deze datum geldt dus alleen de verjaringstermijn van 3 of 5 jaar, die gaat lopen vanaf het moment dat het slachtoffer bekend is met de schade en de aansprakelijke persoon.
Stuiten
Het is mogelijk om de verjaringstermijn op te laten schuiven. Men noemt dit ‘het stuiten van de verjaring’. Dan gaat een nieuwe verjaringstermijn lopen. De nieuwe verjaringstermijn is gelijk aan de oorspronkelijke verjaringstermijn.
Bij stuiten stuurt u een aangetekende brief naar de aansprakelijke partij. In die brief staat dat u nog steeds aanspraak maakt op vergoeding van de geleden en nog te lijden materiële en immateriële schade als gevolg van het ongeval. Van belang is om in deze brief te vermelden dat de brief gezien kan worden als stuitingshandeling op grond van artikel 3:317 BW. Wij kunnen u zo’n brief gratis toesturen. Klik hier voor het aanvragen van een gratis stuitingsbrief.
Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel. 0172 – 42 41 72. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.
Beluister ook onze podcast over dit onderwerp:
Verjaring. Wanneer ben je te laat voor een letselschadezaak? Podcast afl. 10
Letselschade check
Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Doe hier de letselschade check.
Doe de check