,

Ongeval door kinderen

Aansprakelijkheid voor kinderen

De wet bepaalt dat de ouders/voogd aansprakelijk is voor schade die door kinderen aan een ander is toegebracht. Het moet dan gaan om iets dat het kind gedaan heeft. Daarbij maakt de wet een verschil al naar gelang de leeftijd van het kind.


Kinderen tot en met 13 jaar

Voor ouders van kinderen tot en met 13 jaar geldt een ‘risico-aansprakelijkheid’. Het kind zelf kan niet aansprakelijk gehouden worden voor de schade die het kind heeft toegebracht aan iemand anders (artikel 6:164 BW). Er zit 1 voorwaarde aan. Het moet gaan om een gedraging van een kind.

Voorbeeld

Stel dat 2 kindjes van 10 jaar een touwtje over een fietspad spannen en een fietser valt daardoor van zijn fiets af. Dan zijn de ouders van de 2 kinderen aansprakelijk. Het gaat om een gedraging van de kinderen. Maar als diezelfde kindjes een touwtje spannen en het buurjongetje kijkt alleen maar toe, maar grijpt niet in, dan is het buurjongetje niet aansprakelijk.

Voor volwassenen is dat anders. Als u ziet dat uw buurmannen in een vrolijke dronken bui een touw over de straat spannen en u vindt het wel een leuk geintje en grijpt niet in, dan is ook dat ‘niet-ingrijpen’ een reden om u aansprakelijk te houden. Maar voor kinderen geldt dat alleen hun eigen gedrag een grond voor aansprakelijkheid is.


WA-verzekering

De ouders kunnen de schade waar zij voor aangesproken worden verhalen op hun WA-verzekeraar. Wij raden u altijd aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten tegen een bedrag van minimaal 2 miljoen euro. De premie daarvoor is niet veel hoger dan voor een verzekering voor 1 miljoen euro, maar het geeft u wel meer zekerheid dat u niet onderverzekerd bent. Voor een melding op uw WA-verzekering betaalt u niets. Ook de premie gaat niet omhoog. Als u NIET tijdig meldt, dan kan de WA-verzekeraar dekking weigeren. Meldt ongevallen dus altijd zo snel mogelijk bij uw verzekeraar.


Kinderen van 14 en 15 jaar

Ouders/voogden zijn voor de daden van kinderen van 14 en 15 jaar niet risico-aansprakelijk, maar schuld-aansprakelijk. Voor kinderen van 14 en 15 jaar jaar geldt het foutbegrip. Het kind moet een fout gemaakt hebben. In deze leeftijdscategorie kan het niet tijdig waarschuwen wel tot aansprakelijkheid leiden.

Naast de ouders is ook het kind zelf aansprakelijk voor de gemaakte fout.


Kinderen vanaf 16 jaar

Bij kinderen vanaf 16 jaar staat de eigen aansprakelijkheid van het kind voorop. De ouders kunnen alleen aangesproken worden als hen wat te verwijten valt.


Meer weten?

Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel. 0172 – 42 41 72. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.

neem gerust contact met ons op

  Letselschade check

  Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Doe hier de letselschade check.

  Doe de check

  Ons team

  Anouk van Eijk

  Assistent letselschade

  0172 - 42 41 72

  Mariska Jager

  Assistent letselschade en gastvrouw

  0172 - 42 41 72

  Carola Pauw

  Assistent letselschade

  0172 - 42 41 72

  Juriën Minderhout

  Letselschadejurist

  0172 - 42 70 73

  Inge Goei

  Letselschade-jurist & Nivre-expert

  0172 - 42 70 79

  Lonneke Speur

  Jurist letselschade

  0172 - 42 70 76

  Guido van der Corput

  Advocaat letselschade

  0172 - 42 70 70

  Lidewij Calis

  LSA-advocaat

  0172 - 42 71 91

  Annelies van Dorp

  LSA-advocaat & Nivre-expert

  0172 - 42 70 77

  Anneke van Tol

  LSA-advocaat & Teamleider Letselschade

  0172 - 42 70 72

  Karin Nijman-Weninger

  LSA-advocaat & partner

  0172 - 42 70 71

  Tips en tools

  Letselschade check

  Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

  Doe de check arrow_forward
  Smartengeld calculator

  Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

  Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
  Zaak aanmelden

  Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

  Zaak aanmelden arrow_forward