Nieuwste snufjes voor letselschadeslachtoffers

Letselschade
Blog
31 oktober 2016

In een letselzaak wil je een cliënt zo veel mogelijk terugbrengen in de situatie van voor het ongeval. Dat gebeurt meestal door een schadevergoeding. Maar steeds vaker wordt gekeken welke voorzieningen in natura kunnen worden geboden. De nadruk wordt gelegd op het ontzorgen van het slachtoffer.

Support Beurs

Ik bracht deze zomer een bezoek aan de ‘Support Beurs’ in Utrecht. Hier werden de laatste snufjes getoond op het gebied van hulpmiddelen en voorzieningen voor mensen met een fysieke beperking. Het gaf een goed inzicht in wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Dat is veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken.

Rolstoelen

Alleen al binnen het segment van rolstoelen blijken er ongelooflijk veel varianten te zijn, afhankelijk van de ernst van de beperking en het doel van gebruik. Van zwaar, bulky en volautomatisch tot sportief en vederlicht.

Een rolstoel kan met de hand worden geduwd, al dan niet met elektrische ondersteuning, of elektrisch aangestuurd worden. Het is ook mogelijk een rolstoel aan te sturen met een joystick of iPad of zelfs via de iris van de ogen.

Wat je je niet zo realiseert, is dat als iemand een been mist, het lichaam aan die kant minder gewicht heeft. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de rolstoel; het zwaartepunt moet worden verlegd om te voorkomen dat de persoon in de rolstoel achterover kiepert.

Zo’n rolstoel is handig, maar als de horde van de drempel bij de huisdeur niet te nemen is, heb je er nog niet veel aan. Gelukkig zijn er ‘drempelhulpen’.

Keukens

Keukens kunnen volledig op maat worden gemaakt. Er bestaan zelfs hooglaagkeukens. Met een afstandsbediening kun je dan de kastjes en het aanrecht naar boven en naar beneden bewegen. Handig als slechts één van de gezinsleden in een rolstoel zit. Maar ook als iemand alleen woont en zijn situatie verandert, kan een keuken op deze manier snel en gemakkelijk worden aangepast.

Verder zijn er speciale voorzieningen mogelijk voor het fornuis, het aanrechtblad, de wasbak en de kraan. Er moet rekening mee worden gehouden dat kastdeuren meer gewicht moeten kunnen dragen als iemand vanuit een rolstoel er tegenaan hangt. Daarom zijn deze deuren zwaarder en is de vergrendeling steviger.

Toilet en badkamers

Toiletverhogers kennen we wel en ook de bekende armleuningen naast de invalidetoilet, bijvoorbeeld op Schiphol. Maar er bestaan zelfs toiletten die zijn uitgerust met een waterstraal en verwarming met afstandsbediening, geschikt voor mensen met een dwarslaesie.

Het fonteintje in het toilet of een wastafel is niet bepaald bedoeld om je aan op te trekken. Toch doen cliënten dit nogal eens. Gevaarlijk! Beter is het om hiervoor speciale beugels te monteren, die ervoor bedoeld zijn het gewicht te dragen.

Liften

Ook liften zijn er in alle soorten en maten, afhankelijk van iemands beperkingen. Zo heb je trapliften en  tilliften om iemand vanuit een stoel naar het bed te tillen of andersom. Er bestaan ook plafondliften waarbij een soort spoorwegsysteem aan de balken of het betonnen plafond van de belangrijkste kamers wordt aangelegd. Het voordeel hiervan is dat je dan minder afhankelijk bent van hulp van derden. Het nadeel is dat je alleen maar in die kamers kunt komen waar de rails hangen. Nog een stap verder zijn volledige liften die in of aan de woning worden gebouwd.

Er zijn zelfs opvouwbare liften voor op reis!

Dit is natuurlijk maar een greep uit het assortiment van hulpmiddelen. De ontwikkelingen gaan bovendien snel. Er komen steeds meer vernuftige hulpmiddelen op de markt. Zij moeten het leven van slachtoffers gemakkelijker maken.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Werkgever niet aansprakelijk voor brandwonden stagiaire

    15 maart 2024

    Werkgever niet aansprakelijk voor brandwonden stagiaire

    Brandwonden door een kopje thee Op 15 januari 2024 sprak de rechtbank Noord-Nederland zich in […]


    Lees meer ›
    Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

    28 februari 2024

    Elektrische step toch niet verplicht verzekerd?

    Elektrische voertuigen (Deel IV) Dit is deel IV in de blogserie over elektrische voertuigen: Deel […]


    Lees meer ›
    Smartengeld na stiekeme crematie van vader

    7 februari 2024

    Smartengeld na stiekeme crematie van vader

    Zus moet schadevergoeding betalen na geheime crematie vader Op 22 december 2023 heeft de rechtbank […]


    Lees meer ›