,

Poll | Wel of niet aansprakelijk? U mag het zeggen!

20 juli 2021

De update van dit artikel met antwoorden van de lezers is beschikbaar. Lees het hier.

Dagelijks moeten wij letselschade-behandelaren discussies voeren met de ‘andere’ partij over de vraag wie aansprakelijk is. In Nederland geldt nog steeds dat iemand zijn eigen schade draagt, tenzij een ander daarvoor aansprakelijk is. Dat klinkt simpel, maar wanneer is iemand dan aansprakelijk? In dit geval mag u het zeggen!

Het leek me wel eens aardig om u als lezer een voorbeeld uit de praktijk voor te leggen, met de vraag wat u zou doen. Hieronder beschrijf ik een waargebeurde situatie. Aan u de vraag wat uw oordeel zou zijn als rechter. Ik ben benieuwd hoe u tegen deze situatie aankijkt. In mijn volgende blog vertel ik hoe ik als advocaat letselschade met dit vraagstuk omga.

De casus

Een werknemer wordt aan het eind van de dag door zijn baas afgezet langs de kant van een weg. De plek waar hij wordt afgezet is een officiële stopplaats. Tegenover deze stopplaats is de parkeerplaats waar de auto van de werknemer staat. In het beeld hieronder ziet u bij het rode pijltje de stopplaats waar de werknemer uitstapte. Ook ziet u de parkeerplaats waar hij heen moest.

ongeval provincialeweg

(klik voor groter plaatje)

Om bij de parkeerplaats te komen, moet hij de weg oversteken. Auto’s mogen daar 80 kilometer per uur rijden. Een oversteekplaats ligt 200 meter verderop. De bedoeling is uiteraard dat de werknemer daarheen loopt en daar dan braaf de weg oversteekt. Maar u voelt hem al aankomen. De werknemer loopt niet naar de oversteekplaats, maar steekt direct de weg over. Vervolgens wordt hij aangereden door een automobilist en raakt ernstig gewond. De automobilist reed niet te hard. Volgens de getuigenverklaringen en de verklaring van de automobilist zelf stak de werknemer plotseling de weg over. Het zicht was voor zowel de werknemer als de automobilist goed.

Wat denkt u?

De vraag is nu: wie is aansprakelijk en waarom? U kunt hieronder aangeven wie volgens u aansprakelijk is voor het ongeval. Is het de automobilist of de werknemer die overstak?

In mijn volgende artikel zal ik op deze plek aangeven wie er volgens mij aansprakelijk is en waarom. Voor de aardigheid verloot ik onder de inzenders een enige echte Berntsen Mulder Advocaten chocoladereep.


Heeft u ondertussen vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op. U kunt mij altijd bellen via tel. 0172 – 42 41 72 of een e-mail sturen.

neem gerust contact met mij op

Tips en tools

Letselschade check

Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

Doe de check arrow_forward
Smartengeld calculator

Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward