Letselschade door ongeval op ski-piste | Wie is aansprakelijk?

Letselschade
Blog
31 maart 2022

Skiën is leuk, maar kan ook heel gevaarlijk zijn. Wie wel eens op een ski-piste heeft gestaan, heeft vast wel eens een skiër afgevoerd zien worden in een ‘banaan’ achter een sneeuwscooter met zwaailicht. Maar wie is er eigenlijk aansprakelijk voor een ongeval op de ski-piste? Die vraag is best lastig te beantwoorden. In dit artikel vertel ik er meer over.

Elk jaar gaan ongeveer 900.000 Nederlanders op wintersport. Uit eigen ervaring weet ik hoe heerlijk het is om een paar dagen te skiën en de hele dag in de frisse berglucht te zijn. Helaas is het ook een activiteit waarbij u risico’s loopt. En waar u behoorlijk en langdurig letsel kunt overhouden. Zeker aan het einde van het seizoen, als de pistes smaller worden en de (opgespoten) sneeuw slechter, gebeuren er veel ongelukken.

Op de piste kunt u door eigen onhandigheid vallen. Maar u kunt ook ten val gebracht worden door iemand anders. Als u daarbij letsel oploopt en schade lijdt, kunt u de andere persoon dan succesvol aansprakelijk stellen?

Wel of geen Nederlander

Of u – als Nederlander – een andere skiër aansprakelijk kunt stellen, hangt in de eerste plaats af van de vraag of die ander ook een Nederlander is, of iemand met een andere nationaliteit. Wanneer het gaat om een botsing met een buitenlander, gelden de juridische regels van het land waar het ongeval plaatsvond. In deze column ga ik daar niet op in. Heeft u daarmee te maken, neemt u dan alstublieft contact met mij op, dan kan ik u vertellen wat u kunt doen. Ik raad u in ieder geval echt aan uw eigen verzekeringspolis daar eens goed op na te lezen.

Twee Nederlanders

In dit stuk ga ik uit van een ski-ongeval waarbij twee Nederlanders betrokken zijn. De Nederlander die aansprakelijk gesteld wordt, moet de schade melden bij de eigen aansprakelijkheidsverzekeraar in Nederland. Deze neemt de schade in behandeling, want bij de meeste verzekeringen is schade in het buitenland meeverzekerd. Dat betekent dus dat een slachtoffer de letselschade vergoed kan krijgen.

Ik behandelde eens een zaak waarbij een Nederlandse vrouw gewond was geraakt door een andere Nederlandse vrouw waarmee ze op vakantie was. Dat u valt door toedoen van een bekende is niet onwaarschijnlijk, want als u gaat skiën, doet u dat meestal met elkaar in een groep. Mijn cliënt was erg hard gevallen en had al weken veel pijnklachten aan nek en rug. Zij maakte daardoor allerlei kosten die zij niet had gemaakt als zij niet omver geskied was.

Onrechtmatige gedraging

Voor de beoordeling van de aansprakelijkheid is zoals als altijd van belang te onderzoeken of er sprake is geweest van een ‘onrechtmatige gedraging’ van de veroorzaker. Bij ski-ongevallen in alle Europese landen kijk je daarvoor naar de zogenaamde FIS-regels. Deze gelden voor alle landen waar je kunt wintersporten en voor alle skiërs en snowboarders. Je bent verplicht je aan deze regels te houden. Als een ‘dader’ zich niet aan de regels hield, zou dat kunnen betekenen dat hij of zij aansprakelijk is. Deze regels zijn vrij algemeen opgesteld, dus een grondslag voor een aansprakelijkstelling kun je als advocaat al snel formuleren.

Getuigenverklaringen

Als de veroorzaker een ander verhaal heeft over de situatie en de verzekeraar de aansprakelijkheid afwijst, wordt het moeilijker. Dan zijn vooral getuigenverklaringen van groot belang. Hiermee kun je aantonen dat er inderdaad sprake is geweest van een onrechtmatige gedraging. In de praktijk is dat lastig, want als je net omver geskied bent en onder de sneeuw zit, denk je niet als eerste aan het noteren gegevens van getuigen.

Kortom: het is mogelijk om een andere skiër aansprakelijk te stellen voor letselschade als gevolg van een ongeval op de ski-piste, maar of dat succesvol is, hangt van veel omstandigheden af. Mijn advies is om sowieso contact met mij op te nemen, zodat we uw specifieke situatie kunnen bespreken. Ik kan dan adviseren of een zaak kansrijk is of niet.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    15 april 2024

    Slachtoffers beter geholpen met bijstand door een belangenbehartiger

    Hogere vergoedingen voor slachtoffers bijgestaan door belangenbehartiger De Vrije Universiteit (VU) heeft in 2022 onderzoek […]


    Lees meer ›
    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    9 april 2024

    Klimaatrechten zijn mensenrechten

    Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat klimaatrechten mensenrechten zijn Op […]


    Lees meer ›
    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    22 maart 2024

    Vervolg blog: wat is shockschade anno nu?

    Shockschade makkelijker te claimen? In mijn blog van 21 oktober 2021 heb ik uitgelegd wat […]


    Lees meer ›