,

Ziekenhuisballen

15 december 2018

Een vriend van mij vroeg bij wijze van grap of hij zijn teamgenoten van zijn voetbalelftal aansprakelijk kon stellen voor alle ziekenhuisballen; Slechte passes waardoor hij zich de blubbers moest lopen en zijn knieën eerder versleten waren. Hierdoor is hij een toptransfer naar PSV misgelopen. Ik kon hem geen antwoord geven vanwege een belangenverstrengeling (ik speel in zijn team…).

Beenbreuk door tackle

Tussen ons gezegd en gezwegen zou ik overigens weinig voor hem kunnen betekenen. Er is niets onrechtmatigs aan het geven van een slechte pass. Zou dat bijvoorbeeld anders zijn wanneer hij tijdens een wedstrijd door een tegenstander wordt getackeld en daardoor zijn been breekt?

Andere regels dan in ‘normale’ leven

In sportsituaties gelden andere regels dan in het ‘normale’ leven. Als je door de Schoolstraat rent, een sliding maakt en daarbij het winkelend publiek omver kegelt, dan is dat onrechtmatig. Iemand die daarbij gewond raakt, kan schadevergoeding vragen. Maar op het sportveld valt dit gedrag te verwachten (als er tenminste een bal in de buurt is). Maar als je bijvoorbeeld een rode kaart hebt gekregen van de scheidsrechter, dan is de kans op schadevergoeding bij letsel op het veld groter.

Spelers van een potje voetbal kunnen tot op zekere hoogte gevaarlijke gedragingen van elkaar verwachten. Dus een onhandige sliding hoeft niet onrechtmatig te zijn. Iemand een kopstoot geven is dan wel weer onrechtmatig.

11 getuigen voor, 11 getuigen tegen

Of iemand aansprakelijk is hangt dus af van de sport, de daarin geldende spelregels en van de overtreding. Bij voetbal is de kans groot dat er 11 getuigen zijn die vinden dat het onrechtmatig is en 11 getuigen die het een keurige sliding vonden. Dan maar hopen dat iemand op de tribune het gefilmd heeft.

Voor wat betreft aansprakelijkheid voor ziekenhuisballen is voorkomen beter dan genezen. Terug naar het trainingsveld dus!


Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op via mail of telefonisch (0172-427070)


Deze column verscheen op 15 december 2018 in de Voorschotense Krant.

Tips en tools

Letselschade check

Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

Doe de check arrow_forward
Smartengeld calculator

Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
Zaak aanmelden

Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

Zaak aanmelden arrow_forward