,

Zonnepaneel waait van dak – wie is aansprakelijk?

14 februari 2020

Storm: waait er een zonnepaneel van de buurman op uw auto…

De eerste winterstormen van dit jaar jagen over ons land. In het Nederland van vóór de klimaatcrisis hoorden daar vallende dakpannen en omwaaiende bomen bij. Maar in Nieuw-Nederland, horen bij een voorjaarsstorm vliegende zonnepanelen. Als een zonnepaneel van uw buurman op uw splinternieuwe auto landt, wie is er dan aansprakelijk?

Letselschade door weggewaaid zonnepaneel

Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als een zonnepaneel van 1,60 bij 1 meter op een voorbijganger waait. Die panelen zijn zwaar en scherp. Wat dat betreft is het ‘beter’ als zo’n gevaarte op een auto valt. Dat levert ook veel schade op, maar dat is het ‘slechts’ materiële schade. Voor de aansprakelijkheid maakt het niet uit waar een zonnepaneel op terecht komt.

Eigenaar van huis

We gaan er voor het gemak vanuit dat uw buurman eigenaar is van het huis waar het zonnepaneel vanaf komt. Hij is dan de ‘bezitter van een onroerende zaak’. Een eigenaar van een huis (of kerk…) is aansprakelijk voor schade als deze is veroorzaakt door een gebrek aan zijn ‘opstal’. Dit bepaalt artikel 6:174 van het Burgerlijk Wetboek. Maar is een zonnepaneel nu te zien als ‘opstal’? Maakt een zonnepaneel onderdeel uit van het huis?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: zonnepanelen die bevestigd zijn aan het huis. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op een schuin dak. Maar er zijn ook zonnepanelen die los op het dak staan (plat dak) en die niet vastgemaakt zijn aan het dak, maar met stenen verzwaard op het dak staan. Dit soort panelen kun je zo oppakken en op een ander dak plaatsen? Toch kun je beide soorten zonnepanelen beschouwen als onroerende zaken. Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft op 17 april 2018 geoordeeld dat niet-geïntegreerde zonnepanelen onroerend zijn.

Het Hof oordeelt:
“De gemachtigde van belanghebbende heeft desgevraagd ter zitting van het Hof verklaard dat de zonnepanelen naar aard en inrichting bestemd zijn om duurzaam ter plaatse te blijven zolang als belanghebbende in de onroerende zaak woont. De zonnepanelen moeten daarom als onroerend worden aangemerkt. De (technische) mogelijkheid dat belanghebbende bij verhuizing de zonnepanelen meeneemt, is niet relevant.”

Om de buurman aansprakelijk te houden, moet er sprake zijn van een ‘gebrek’. Om te kunnen beoordelen of dat het geval is moeten we kijken of de buurman iets verweten kan worden ten aanzien van de constructie van de zonnepanelen. Het feit dat het zonnepaneel van het dak gewaaid is en op uw Model X terecht gekomen is, rechtvaardigt het vermoeden dat dat het geval is. Je mag immers verwachten dat zonnepanelen netjes blijven staan op het dak, ook bij een storm. Net zo goed als dat je van een dakpan mag verwachten dat die op zijn plaats blijft liggen.

Woningeigenaar is aansprakelijk

Kortom, u kunt uw buurman met succes aansprakelijk stellen voor de letselschade door een weggewaaid zonnepaneel.

Tip

Dan tot slot een tip voor de volgende voorjaarsstorm. Controleer (regelmatig) voor een storm of uw eigen zonnepanelen wel goed vast staan.

Lees ook: Dakpan valt van dak van kerk. Wie is aansprakelijk?

 


Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met mij op. Dat kan via tel. 0172 – 42 41 72 of e-mail.

neem gerust contact op

  Tips en tools

  Letselschade check

  Heeft het zin om uw zaak aan te melden? Controleer het hier. Doe de letselschade check.

  Doe de check arrow_forward
  Smartengeld calculator

  Waar heeft u recht op? Ontvang binnen een werkdag 3 uitspraken van de rechter die bij uw situatie passen.

  Vraag 3 gratis uitspraken aan arrow_forward
  Zaak aanmelden

  Meld hier uw zaak aan. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen: 0172 42 41 72 info@berntsenmulder.nl

  Zaak aanmelden arrow_forward